Trainen in de regen

Ook actueel in deze periode(uit de pro run)

Marc Gerlings - 13 oktober 2013
Het is nog maar de tweede maand met de ‘R’. en meteenvol met nattigheid. Kijk maar naar buiten.  Geen nood, trek die hardloopschoenen aan en ga lopen. Lekker trainen maar dan nu met een paar tips voor het regenachtige weer.

`$title`
Beetje regen houdt een loper niet tegen. Meer dan een beetje is ook geen reden om niet te gaan. Doe alvast wat opwarmoefeningen voor je het huis uitgaat. Ga buiten verder met die warming-up maar dan heb je alvast je hartslag wat omhoog en je spieren iets meer gebruikt voordat de overgang van de regen erbij komt.

Jasje
Met regenachtig weer, dan ben je niet zo eigenwijs dat je zonder regenjasje op pad gaat. In dit jaargetijde wisselen buien snel af. Je kunt de gok nemen dat je net dat droge moment, die droge 1 tot 1,5 uur van de dag treft. Meestal niet. Ergens gaat er wel weer een wolk open en dan sta je daar in je shirt.

Regenjasjes koop je in allerlei kwaliteiten en tegen veel verschillende prijzen. Twee eisen heb je natuurlijk meteen voor dat jack: het stopt de wind en het houdt de regen tegen. Oftewel het is waterafstotend.
Wat je niet wilt als loper is dat je een jack hebt dat je helemaal afsluit. In dat geval weet je zeker dat je jack niet alleen afstotend werkt maar compleet al het water buiten houdt. Jouw zweet kan dan ook geen kant op en dat wil zo graag naar buiten. Ondertussen krijg je het dan warmer en warmer, de hitte kan geen kant op. Dat loopt niet lekker.

Handig bij de huidige jasjes; je kunt ze goed afsluiten bij je polsen. Let daar op als je de winkel binnenstapt. Met klittenband kun je de sluiting helemaal aanpassen. Dat scheelt heel wat druppels die anders door je armbeweging naar binnen schept.

Regen en kou: 3 lagen
Op dit moment vallen de temperaturen mee. Als regen samenvalt met kou, kun je het beste gaan voor 3 lagen. Een shirt, een shirt met lange mouwen en een regenjasje. Geen katoen, gun jezelf dat plezier. In lopersjargon heet het zo mooi: functionele loopkleding. Kleding die je transpiratie naar buiten afvoert en ademt. Katoen zuigt zich vol; oncomfortabel plakkerig en zwaar.

Trek niet te veel aan. Deze november heeft temperaturen van 12 graden boven nul. Niet meteen een temperatuur om drie hele lagen over je heen te gooien.

Pet
Lopen in de regen is niet erg maar al dat water dat langs je gezicht loopt is irritant. Telkens veeg je alles maar weer weg. Neem gewoon een petje met een klep. Dat houdt het grootste deel van het hemelwater weg bij je gezicht. Je kunt gewoon rondom je heen kijken zonder allerlei druppels die in de weg zitten. Er zijn ook lopers die zweren bij een hoed met een rand omdat je dan rondom minder last hebt van de regen.

Dat gaat schuren
Als je lang gaat lopen in de regen dan is het handig om te weten dat er plekken zijn waar kleding eerder gaat schuren. Met natte, zwaardere kleding heb je er nog eerder last van. Bij de dames zijn de randen van de beha berucht, bij de heren de tepels. Maar denk ook aan de dijbenen, de onderarmen en uiteindelijk zakt al het water naar beneden; naar je schoenen. Ook bij je voeten kun je last krijgen van schurende plekken. De aloude Vaseline kan hulp bieden om het contact te verlichten.

Red mij
Als ze konden praten dan roepen ze dat voor je de regen instapt: ‘red mij’. Elektronica heeft het meestal niet zo op nattigheid. Mobiele telefoons, muziekspelers, meters, niet allemaal kunnen ze goed tegen regen. Neem je ze toch mee, geef ze dan wat extra bescherming. Zorg er voor dat ze goed onder je kleding vallen. Kijk even of er geen sporen water net over heen lopen. Wil je zeker weten dat het goed gaat dan moet je er toch wat plastic omheen doen.

Meertjes
Loop je op paden, in parken of bossen dan kan je vaak die plassen op de grond niet altijd inschatten. Ze blijken toch dieper dan je zolen. Loop liever om de plassen heen dan dat je er doorheen gaat. Meestal schep je dan toch zoveel water dat je er meteen last van hebt, tot en met het einde van je training. En dat kan soms lang lijken.

Slippery when wet
In Amerika zetten ze altijd keurig een bordje bij al die vloeren die net gedweild zijn ‘slippery when wet’. De natuur doet dat niet. Denk dat bordje erbij als je gaat lopen in de regen. Meestal gaat het goed maar regenwater, modder kan een combinatie maken die glibberig wordt. Vertouw je een stuk niet, verkort je pas zodat je meer stevigheid in je balans krijgt.

Dwaallichtje
Met water heeft het niet direct te maken; neem een lampje mee. Beter bekend als fietslampje in de Lage Landen. Voordat je het weet valt voor vijven de schemer in. Als het dan ook nog regent of gaat regenen is het al snel donker. Dan wil je als loper gezien worden.

A) Daarom kies je voor loop- en regenkleding die opvalt. Het liefst met reflecterende randen en lijnen in je outfit. Dan zijn automobilisten je dankbaar en dat is wederzijds.

B) De meeste loopjacks voor in de regen hebben een wat hogere kraag achter. Een ideale plek om daar je led-lichtje aan te koppelen. Je bent bezig met een training en dan heb je door de inspanning minder oog voor je omgeving. Je hoeft met een lampje minder argwanend te zijn voor achteropkomend verkeer. Onthoud wel dat jij waarschijnlijk beter zicht hebt dan die automobilist, wees voorzichtig met de combinatie verkeer, regen en invallende duisternis.

Lekker die regen
Trainen in de regen is ook gewoon fijn. Die regen houdt je niet tegen en dat is maar goed ook, het blijft een mooie sport. Waarom is dat leuk?

- Ten eerste er zijn veel minder mensen buiten. Jouw trainingsroute is een stuk rustiger, meestal, tijdens een regenbui. Dan kun je je nog beter concentreren op je trainingsdoel, of dat nu herstel is of snelheid.

- De lucht voelt schoner. Of dat echt zo is, geen idee maar de lucht voelt in ieder geval frisser aan. Dat is nou net een van de voordelen van buitensporten, het contact met zuurstof.

- De regen houdt je meer bij je looptempo. Je hebt minder de neiging om te gaan wandelen. Wie weet is dit een extra motivatie om je goed aan je tempo te houden.

Veel plezier en loop lekker in de volgende bui.

Marc Gerlings voor ProRun©
Bronnen:Tips running in the rain van about.com, ervaringen van Nederlandse lopers.