Zullen vrouwen ooit sneller zijn dan mannen?

Nogmaals een stukje uit de pro run

Sebastiaan Timmermans - 05 november 2013
Mannen zijn sneller dan vrouwen. Althans, de snelste mannen zijn sneller dan de snelste vrouwen. In het loopcircuit der gewone stervelingen ligt dit iets genuanceerder. Vaak genoeg rennen dames opmerkelijk fris, luid puffende mannen voorbij. Toch is het zo dat ook hier de gemiddelde snelheid van mannen iets hoger lijkt te liggen dan die van vrouwen. Niet voor niets is voor de meeste mannelijke parkjoggers 11 a 12 kilometer per uur de gemiddelde snelheid, terwijl dit bij vrouwen op zo’n 10 a 11 kilometer per uur ligt.

`$title`

Spieren en prooi
Op de echte sprintonderdelen zullen vrouwen het waarschijnlijk altijd afleggen tegen mannen. Kerels hebben nu eenmaal meer spieren. En ook de vijf en tien kilometer zijn een vaste prooi voor de man. Maar bij de echt lange afstanden, zo stellen wetenschappers, zouden vrouwen in de toekomst wel eens aan het snelste eind kunnen trekken.
De mannen verslaan
De site Outside Online vergeleek onlangs een aantal onderzoeken en auteurs met elkaar en komt daarin tot de conclusie dat het heel goed mogelijk is dat vrouwen de mannen gaan verslaan. In hele zware wedstrijden die vooral veel van het duurvermogen vergen, kruipen vrouwen namelijk al jaren naar de mannen toe. Denk aan ultra-runs of hele lange zwemwedstrijden. Ze finishen daarin steeds minder ver achter de mannen.
Vrouw ideaal gebouwd voor duursport
Het vrouwelijk lichaam, zo stellen sommige wetenschappers, is namelijk ideaal gebouwd voor de echte duursporter. Dankzij een iets hoger vetpercentage is er langer brandstof aanwezig in het lijf. Er kan dus langer gepresteerd worden.
Ook zouden vrouwen mentaal sterker zijn. Doordat ze minder testosteron aanmaken, zijn vrouwen gemiddeld iets minder gericht op competitie. En dat is juist goed in wedstrijden die om echt duurvermogen draaien. Daar is het namelijk zaak om je niet gek te laten maken en juist heel consequent een bepaald tempo te lopen. Je kunt je het dan niet veroorloven om jezelf op te laten jagen en daardoor net iets te hard te rennen. En dat kunnen vrouwen een heel stuk beter.
Nyadd
Wellicht dat deze combinatie bijvoorbeeld geleid heeft tot de heroïsche prestatie van de 64-jarige Diana Nyadd die onlangs van Cuba naar Florida zwom.  Weliswaar een andere sport, maar wel een ongelooflijke prestatie. Wellicht één van de beste voorbeelden van een vrouw die alle records verpulvert tijdens de ultieme duurinspanning.
Wanneer?
Zou het ooit kunnen? Dat bij wedstrijden eerst een heel bataljon vrouwen aankomt en pas daarna de eerste mannen binnendruppelen. Waarschijnlijk blijft dat toekomstmuziek. En of vrouwen daadwerkelijk geschikter zijn voor extreme vormen van duursport, dat moet nog blijken en daar moet vast ook nog veel meer en veel beter onderzoek naar worden gedaan. Maar een interessante gedachte blijft het wel.

Sebastiaan Timmermans