GROTE DEELNAME VERWACHT ZATERDAG AAN DE 12e SLACHTERIN IN WOMMELS.


De sportvereniging Friesland uit St.-Jabik organiseert jaarlijks  veel  prestatielopen in samenwerking met leden van de club of andere sportverenigingen. Dit doen ze al meer dan 33 jaar. Zij mogen zich dan ook de grootste en actiefste hardloopvereniging van het Noorden noemen. 750 leden en betrokken bij meer dan 60 lopen per jaar.

In 2002 organiseerde de SV Friesland voor de eerste keer een halve marathon  in Wommels. Dit op verzoek van Ultsje Wiersma en Wietse Jonker twee hardlopers uit Wommels.
211 deelnemers schreven zich in en ieder jaar staat er weer zo ’n aantal aan de start. Dit jaar verwacht men er 250 te mogen inschrijven in It Reade Hynder  dat kan vanaf 9.00 uur.
In het gymnastiekgebouw van de Bogermanschool is kleed- en Douchegelegenheid. De start is om 11.00 uur aan de rand van het dorp dicht bij de tunnel onder de weg door. De finish van de 2-5-10 km is bij de haven naast de brandweerkazerne. De halve marathon finisht bij It Reade Hynder.  Hier is ook de eindverzorging met thee, bouillon, vruchtendrank en fruit. Hier staat ook de tijdwaarneming voor de halve marathon. De tijdjury van de rest is bij de haven.
De route is aangeven met bordjes en kalkpijlen. Vanuit Wommels gaan de lopers naar Kubaard, Swarte Beien, Kromme Zijl  en via de Slachtedyk over de Kromme de Slachtebrug, De Gouden Engel, De Klieuw, Reahus, Melahuizen, Itens, Easterein terug naar Wommels. Door wegwerkzaamheden is de route iets gewijzigd ten opzichte van vorig jaar. Onderweg zijn er verzorgingsposten met lauw water.  In It Reade Hynder is er snert dit wel voor eigen rekening.
Parkeren kan bij de School, gemeentehuis, sportveld etc. niet bij de supermarkt en de winkels .
Het inschrijfgeld is vier euro en de jeugd betaald drie euro ook de SV Frieslandleden betalen dit bedrag. Wie een medaille wil kan die na afloop kopen bij Josefien in het inschrijfbureau.  De meeste lopers doen mee voor organisatiekosten. Prijzen zijn er niet te winnen, iedereen is winnaar. De uitslagen staan zondags op www.svfriesland.nl  ook de foto’s en het verslag komen op deze site.
DE deelnemers komen uit alle delen van het land, de gegevens staan op www.hardlopendnederland.nl  samen met nog 375 lopen in Noord Nederland.
De E.H.B.O. afdeling Wommels is aanwezig. De deelnemers blijven op de voet/fietspaden lopen en houden zich aan de verkeersregels. Het parkoers is autoluw. Zie meer info www.svfriesland.nl

  Slachterin Wommelsfoto janke v.d.schaaf