Hardlooptips voor koude dagen

Marc Gerlings - pro run

Kijk je naar de Europese weerkaarten dan zie je dat de kou op de loer ligt. Even een stevige wind uit Scandinavië en de vorst komt binnen. Dus wees voorbereid op die ijzige straf. Het is dan alsof je in een vriezer stapt. Handige preventietips bij koud weer.

`$title`

Het is in Nederland (bijna) altijd goed loopweer. Het kan hard waaien of regenen, maar dat brengt geen loper van zijn stuk. Dus ook deze winter lekker blijven lopen. Maar let wel even op met de kou.

1 Heen wind tegen
Met wind mee heb je natuurlijk minder last van de chill factor, ofwel van de eventueel extreem frisse gevoelstemperatuur. Daarom het advies: loop eerst wind tegen en pak op de terugweg die makkelijke wind mee.
2 Windproof 
Al waait het windkracht 9, hardlopers gaan dóór. Dat schreven ook onze Facebook fans volop tijdens de Sinterklaasstorm. Maar rondom het vriespunt is die wind een ander verhaal. Kijk dan eerst naar de weersvoorspellingen, windkracht en -richting van die dag. Draag kleding die de wind breekt.
3 Weg met zweet
Door de invloed van de wind chill factor is het nog belangrijker dat je kleding draagt die ademt en dus je zweet afvoert. Aan alle beginnende lopers dan ook het advies; investeer eenmalig in dat functionele ademende hardloopjack. Juist volop in de wind, wil je niet de dubbele koeling ervaren van een nat shirt en koude winterwind.
4 Wel of geen handschoenen?
Ijskoude handen kunnen het hardloopplezier bederven of je afleiden van je trainingsdoel. In Nederland heb je zelden hele stevige handschoenen nodig. Vaak geven de dunne al genoeg bescherming. Maar ervaar zelf wat je prettig vindt en handel er naar. Diverse merken hebben shirts in het assortiment met gaten in de mouwen voor je duim, steek deze erdoor en de bovenkant van je hand is beschermd. Prettige dubbelfunctie.
5 Heldere kleuren
De winter is vaak grijs en grauw en als je mazzel hebt soms mooi stralend blauw. Draag op die grijze dagen heldere kleuren. Je wordt er niet alleen vrolijk van. Shirts met heldere kleuren, strepen en contrasten zorgen voor optimale zichtbaarheid. Ook overdag. Veel hardloopclubs willen niet voor niks dat hun leden zo’n opzichtig veiligheidshesje aantrekken.
6 Extra plassen en dus drinken
Als de temperatuur daalt, gaat de urineproductie meestal omhoog. Of en hoeveel precies, verschilt per persoon. Maar vaak klopt dit verband. Ga je op een koude dag op weg voor een lange duurloop? Neem dan wat (extra) drinken mee.